Historia

Supporterklubben Rödtjuts historia

Sommaren 2004, på en svensexa, föddes idén till en supporterklubb då ett gäng grabbar spontant började sjunga faiksånger. De sångglada pojkarna var Fredrik Gustavsson, Magnus Ljunggren, Patrik Boström och Ola Brageborn. Där föddes idén till att starta en suppoterklubb till Faik bandy, dit Patrik hade en stark koppling som tidigare spelare i klubben.

När dimmornas skingrats efter svensexan träffades gänget igen hemma hos Fredrik för lite seriöst spånande i syfte för att realisera planerna på en supporterklubb. Vid den träffen dök även Robert ”Pungho” Lundgren upp.
Det rådde vissa delade meningar om vad supporterklubben skulle heta och hur man skulle agera uppe på Grosvads IP, där det av tradition varit ganska tyst på läktarplats genom åren. Tillsammans kläckte de dock namnet ”Rödtjut” och man spånade vidare kring en supporterlogga, uniform klädsel och eventuellt även en egen hemsida.
Första gången som embryot till Rödtjut gjorde debut som supporterklack på Grosvad var man en löst sammansatt grupp som försökte göra sin röst hörd med varierande framgång, under vintern 2004/2005. Under första säsongen är gruppen ändå ihärdig och strävar efter likartad klädsel, införskaffande av diverse läktarattribut, och framtagande av nya supportersånger, vilket gör att gruppen succesivt växer på läktarplats vid hemmamatcher.

Under 2005 och 2006 fortsätter supporterklubben att växa. Man organiserar sig som förening där den första styrelsen bestod av Lars ”Lommen” Gustavsson (ordf.), Fredrik Gustavsson (vice. Ordf.), Patrik “Botte” Boström(kassör), Lars-Erik Svensson (sekr.) och ledamöter Robert Lundgren och Magnus Ljunggren. Denna grupp av personer med ordförande ”Lommen” har med vissa smärre förändringar utgjort kärngruppen inom supporterklubben fram till 2010.

Många av de inbitna Rödtjutarna som fortfarande är aktiva är eniga om att en höjdpunkt i supporterklubbens tidiga historia, var Faiks deltagande i slutspelet i svenska cupen i Edsbyn 2006. Full supporterbuss gick till Edsbyn från Finspång och Rödtjut inkvarterade sig på stadshotellet. Finspångs AIK mötte Falun, Hammarby och Broberg. Denna turné blev en helhetsupplevelse som gjort starkt intryck på samtliga Rödtjutare som fanns på plats.
Citat från www.bandycup.se/svenskacupen inför den inledande Falunmatchen. ”Det var ett rött och vitt hav av flaggor ackompanjerat av trummor på läktarplats en timme före match. Finspång och supporterklubben Rödtjut hade kommit till Svenska cupen.”
Ett annat citat från samma sida som sammanfattning säger: ”Finspång med dess supportrar är en färgklick den här cupen behöver.”
Detta anses i den inre Rödtjutskretsen vara det tillfälle då Rödtjut första gången på riktigt gjorde sig ett namn i Bandysverige.

Annandagsmatchen 2006 mot Derby i Linköping var en annan stor händelse i supporterklubbens historia då man lyckade att mobilisera 300 Finspångsanhängare till läktarplats.
Säsongen 2006/2007 nådde för övrigt supporterklubben en slags kulmen i sin verksamhet i samband med kvalet till elitserien mot Katrineholm. Uppskattningsvis 1000 personer hade lockats till Grosvad i samband med hemmamatchen.

Perioden 2008 till 2010 hamnade supporterklubben i ett slags vakuum. Det var svårt att ta sig tillbaka till den uppnådda nivån 2006/2007. Det var som om nyhetens behag och den positiva energi som kantat supporterklubben under pionjäråren klingat av. Detta sammanföll även med att representationslaget under denna period hade det svårare att leva upp till den spelnivå som man tidigare år lyckats prestera på. Laget huserade i olika allsvenska serier men befann sig allt som oftast i tabellens nedre regioner. Bortamatcher som tidigare år bestått av fullastade bussar hade nu förbytts till minibuss. Supporterklubben levde dock vidare och den positiva supporterkultur som alltid varit supporterklubben Rödtjuts signum utvecklades vidare. Bland annat blev klacken av SVT´s lokalavdelning ”Östnytt” omnämnda som den ödmjuka klacken. Klacken har genom åren haft en mycket god relation till andra supporterklubbar i Sverige där bland annat Svampen (Örebro), Flocken (Rättvik) och Ale Surtes supporterklubbar kan nämnas.

Inför säsongen 2010/2011 sker en omorganisering av styrelsen i supporterklubben i ett försök att blåsa nytt liv och ny energi i engagemanget kring supporterkulturen kring Finspångs bandy. Till ny ordförande valdes Jesper Forsberg och till kassör och bortamatchkoordinator valdes Robin ”Stocken” Holmberg, med hopp om att dessa skulle tillföra nya idéer, nya relationer och förnyade grepp kring supporterklubbens engagemang.

2010/2011 är framför allt supporterklubben starka på hemmaplan men genomför även tre bejublade bortaturnéer. Den första går till Ljusdal och Västanfors (Fagersta) då 12 rödtjutsbandyaner åker med laget, vilket säger en del om den goda interna relationen mellan supporterklubben och representationslaget. Laget inkvarteras på Scandic hotell i Bollnäs.
Den andra går till Katrineholm och ett klassiskt annandagsderby, där bland annat en stor bild av Rödtjut på läktarplats, på Backavallen, får pryda förstasidan på Norrköpings Tidningars sportbilagas framsida som ett bevis på framgångsrikt läktaragerande.
Den tredje bortaresan går långt norröver, till Kalix. Rödtjuts delegater åker tåg tillsammans med laget. Rödtjuts agerande i Kalix sammanfattas bäst av den så kallade ”sargvaktens spekulationer” på Kalix bandys hemsida: Hyllning till en fiende
När en dag ett av mina, eventuella, barnbarn kommer upp i knä på mig och ber mig berätta om nån bandymatch jag minns så kommer dagens att bli en av dom.
Inte för själva spelet som mer liknade en träningsmatch i Oktober, tamt, lojt och oinspirerat av vår röda hjältar. När “Mischa” dunkade in 6-2 till Kalix i början av andra halvlek trodde vi alla att det bara var att packa ihop och gå hem. Det ville inte Finspång, åt upp till 6-5 men kom inte ikapp, pust.
Det som gör att jag kommer minnas dagens match är Finspångs hejarklack “Rödtjut”!!
Att resa hundra mil med sitt lag och sen stå upp och S-J-U-N-G-A i 90 minuter (minst) det är inget annat än att ta sig mössan för.
Dom sjöng, dom trummade, dom hejade och en av dom vann bollkastningen i paus men skänkte tillbaka vinstsumman till Kalix ungdomsverksamhet.
Och det bästa av allt: Till skillnad från publiken i Haparanda i onsdags så hördes inte ett bu-rop eller domar#¤%&## från de tillresta, dom bara stod där och sjöng.
Jag bugar mig djupt.

Säsongen 2011/2012 finns återgiven i Rödtjuts årsredovisning i en separat artikel på Svenska Fans, men här skall det ändå återgivas några nedslag från säsongen.
Rödtjut etablerar sig på Facebook som blir det nya samlingsforumet då supporterklubbens hemsida lider av påtagliga tekniska bekymmer. Gensvaret på Facebooketableringen var och fortfarande är god.
Likt bortaturnén från föregående säsong följer ett gäng rödtjutare med laget på ett nytt ”dubbelmöte”. Denna gång går turnén till Dalarna för mötet med Falun och Rättvik. Resan saknade sportsliga framgångar men innebar desto större sociala vinster både inom supporterklubben, men även mellan Rödtjut och spelare och ledare i spelartruppen, samt i utbytet med Rättviks supporterklubb ”Flocken”.
Rödtjut anordnar supporterresor till flera bortamatcher denna säsong; bland annat går välfyllda bussar till Örebro, Katrineholm, Köping och Djurgården (Spånga).
Rent sportsligt har Finspångs AIK goda framgångar under den första delen av säsongen, men får det klart mycket tyngre i den andra delen. Detta innebär slutligen att Faik dras in i ett nervkittlande kvalspel gällande fortsatt allsvensk existens. Lyckligtvis betvingas Djurgården och det allsvenska äventyret för Finspång och Rödtjut kan leva vidare.

Säsongen 2012/2013 spelar Finspångs AIK i södra allsvenskan vilket denna säsong innebär derby mot Åtvidaberg. Denna säsong genomförs supporterresor till Åtvidaberg under annandagen och till Jönköping i februari. Enligt den ursprungliga planeringen skulle det även bli en resa till Tranås, men den resan ställdes in då matchen flyttades pga snökaos.

Som övergripande information kan nämnas att Rödtjut har snittat på ca 100 registrerade medlemmar de senaste säsongerna. Antalet medlemmar som är aktiva på läktarplats brukar dock sällan vara fler än 30. Medlemskapet har de senaste säsongerna inneburit att medlemmarna får åtnjuta en gratisresa under säsongen, rabatt på mat och dryck på restaurangen O´learys i Finspång under matchdagar samt en gratis korv och kaffe inne på arenan i samband med match. Supporterklubbens styrelse bjuds även med till Finspångs bandys årsfest efter genomförd säsong där supporterklubben delar ut prestigepriset ”Tugga hjälm” till säsongens ”slitvarg” i representationslaget. Priset är dels ett vandringspris till formen av en hjälm där en rejäl tugga tagits i dess framkant, och dels en personlig plakett med samma inskription som sätts på hjälmen.
I Rödtjuts sångrepertoar finns ca 15 egenkomponerade sånger på kända melodier.
Supporterklubben har en ambition att någon gång under säsongen ge ett av ungdomslagen motsvarande stöttning som representationslaget får. Detta brukar vara mycket uppskattat hos ungdomslagen.
I supporterklubben finns starka och erkända policyregler kring uppföranden i samband med match på både hemma- och bortais. Efterlevnaden av policyreglerna har ofta inneburit att Rödtjut fått mottaga goda vitsord från de arenor man besökt, men också från gästande supportrar från andra lag. Bara denna säsong har man bland annat kunnat läsa följande två inlägg i Finspångs AIK´s gästbok från supportrar i andra föreningar, vilket ytterligare stärker oss i vår ambition att stå upp för en positiv supporter- och läktarkultur.

Efter matchen!
Måste bara berätta vad jag fick se efter matchen då det var något som jag aldrig sett innan och som gjorde mitt hjärta varmt!
När spelarna kommit in i omklädningsrummet efter den lilla promenaden från isytan och börjat fira sin vinst så dök det upp två rödklädda killar i korridoren utanför omklädningsrummen. Tomtar tro ni och det stämmer ganska bra! Den ene hade paket med sig! Detta var två representanter från Finspångs supporterförening, Rödtjut, som kom in till BoIS omklädningsrum och överräckte ett antal pizzor och gratulerade BoIS-spelarna till segern! Jag såg en hel del höjda ögonbryn hos Tranås-spelarna inför denna scen men dessa förbyttes snabbt i glada miner och ett högt snaskande då pizzorna snabbt käkades upp. Jag har aldrig under min tid inom olika sporter sett något liknande och måste bara säga att det värmde ett idrottshjärta att bevittna detta i en tid då det pratas mycket om bråk och uppgjorda slagsmålsscener mellan olika lags anhängare! All heder åt grabbarna i Rödtjut!
Kan dessutom även berätta att en representant för denna förening kom upp på läktaren innan match och hälsade Tranås-supportrarna välkomna genom ett hårt handslag! Mycket trevligt!”
All heder till Er klubb!!!
/Från en BoISare i Tranås

I ett annat inlägg delgavs följande:

En STOR eloge till Rödtjut måste delas ut efter deras besök i Jönköping! En klack med glimten i ögat och som skötte sig exemplariskt från det de anlände till arenan och till att bussen äntrades för hemfärd. Att från klacken gå fram och gratulera hemmasupporters till segern och kanske störst av allt, skänka halva potten till JB, ungdomssektion!
Rödtjut är mer än välkomna till Jönköping igen!!
/Jönköping Bandy

2014 firar supporterklubben Rödtjut tioårsjubileum och planeringen är redan igång för hur man skall uppmärksamma denna födelsedag. Till dess jobbar vi vidare i vår ambition att stötta vårt Faik och att öka engagemanget kring bandyn i Finspång, men även på andra ställen som vi besöker.
Kanske vi ses någon gång i framtiden vid en bandyplan nära dig, eller när ni kommer som gäster till oss!

Finspång, februari 2013

Jesper Forsberg
Ordförande i supporterklubben Rödtjut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>